El periodista i escriptor Andreu Claret presenta a Sallent París érem nosaltres, novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2023. Presentació a càrrec de Josep Genescà, periodista.

París érem nosaltres narra l’extraordinària vida del seu pare, Andreu Claret i Casadessús, centrant-se en l’exili a França durant la Segona Guerra Mundial. Andreu Claret Casadessús, pare també dels músics Lluís i Gerard Claret, va néixer a Súria i el seu germà havia estat treballador i sindicalista a les mines de Sallent. Va participar en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya i es va destacar per ajudar a molts republicans a sortir de país durant la Guerra Civil. A França va acollir, entre altres, Pau Casals i Pompeu Fabra.

A la primera part del llibre l’autor descriu amb molt detall les vicissituds del seu pare a Súria, Manresa, Rajadell, Sallent i Fonollosa i hi reflecteix l’ambient polític i social que es vivia en aquestes poblacions especialment durant els anys 30 del segle passat.

Compromès amb la República i proper a Lluís Companys durant la Guerra Civil, el protagonista de la història se sobreposa a l’ambient tòxic de l’exili, s’enamora d’una refugiada catalana i combat l’adversitat. Gestiona el circ més gran de França, explota boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals, col·labora amb el maquis de la Cerdanya, escapa de les urpes de la Gestapo i dirigeix una publicació catalanista que advoca per la unitat.

Advertisement